Weetjes

Wist u dat u het hele jaar bij ons geschenkpakketten kunt bestellen?

Wanneer het seizoen voorbij is van het fruit en de asperges, gaat de boerderijwinkel dicht. U kunt dan nog WEL pakketjes bestellen. Dit kunt u bijvoorbeeld zelf samenstellen met allerlei soorten jam en saus, appel- en vruchtensap, wijn, likeur of bier. Denk hierbij aan een mooi cadeau voor bijvoorbeeld een vriend of een kerstpakket voor uw werknemers! 

Visuele tour

U kunt nu ook een visuele tour door ons bedrijf maken. U dient hiervoor op onderstaande link te klikken.

http://www.skyfocus.nl/SkyFocus/Tours/Dalfsen-TuinderijErnieVanDerKolk/

Asparagus officinalis

De asparagus officinalis is de officiele naam van de asperge. Deze groentefamilie heeft wel 150 verschillende soorten. Officinalis staat voor de waarschijnlijke geneeskrachtige werking van de asperge. In de asperge zit namelijk zwavelverbindingen en die kunnen geneeskrachtig werken. Als u na het eten van asperges iets ruikt na het plassen dan is dat de zwavelverbinding.

De versheid van een asperge

De versheid kun je herkennen aan de mooie lichte glans die de asperge uitstraalt. Veel leuker is natuurlijk om de versheid te horen. Als je twee asperges langs elkaar wrijft en het gaat piepen dan weet je dat de asperges vers zijn. Bij van der Kolk zijn dan ook altijd piepende asperges te koop.

Hoe asperges te bewaren na aankoop

Het beste kunt u de verse asperges na aankoop in een vochtige theedoek wikkelen. En dan onderin de groentelade van de koelkast bewaren. Als u na een paar dagen de asperges wilt schillen, leg ze dan vijf minuten in een bak met koud water. Zodoende neemt de schil het water op en is het water het glijmiddel van het schilmesje. Asperges die u in de winkel heeft laten schillen kunnen in de zwarte bak waarin ze worden verpakt 5 tot 7 dagen goedblijven in de koelkast. 

Wilt u asperges eten buiten het seizoen, bijvoorbeeld met kerst?

Dan kunt u heel goed de asperges invriezen. U moet dan wel eerst de asperges schillen na aankoop. U doet ze in de vriezer en als u ze eruit haalt direct (bevroren) in het al kokende water leggen. Kook ze dan ongeveer half zolang als u normaal zou doen.

Het verschil tussen mannen en vrouwen

Het verschil tussen de mannelijke en vrouwelijke planten is bij asperges heel groot. De mannelijke aspergeplant brengt namelijk 40% meer opbrengst per hectare dan de vrouwelijke variant. Wij planten daarom alleen maar mannelijke planten.

Wist u dat:

  • Asperges al zo oud zijn als de weg naar Rome? Of eigenlijk nóg ouder, want voor de Romeinen aten ook de Egyptenaren rond 2750 voor Christus al van dit witte goud! Pas in de 15e eeuw kwam de groente via Spanje in Franrijk (17e eeuw) en Nederland (19e eeuw) terecht.

 

  • Het aspergeseizoen van circa april (afhankelijk van de zon soms iets eerder of later) tot eind juni loopt. De rest van de zomer wordt de plant met rust gelaten om voldoende (zonne-)energie in de wortels op te kunnen slaan voor het volgende seizoen.

 

  • Asperges de jonge uitlopers van de aspergeplant zijn? Het gedeelte boven de grond sterft in de herfst af. Uit de wortels die ondergronds overwinteren groeien in de lente weer nieuwe stengels: de asperges.

 

  • De kleur van de asperges afhangt van de hoeveelheid zonlicht die ze hebben gezien: witte groeien onder de grond (in een zogenaamde ‘rug’; een opgehoogde zandwal), paarse hebben al wat meer licht gehad en groene groeien in de open lucht.

 

  • In Noordwest-Europa (waaronder Nederland) vooral witte asperges geteeld en gegeten worden, in Zuid-Europa (landen als Italië, waar de zon meer schijnt) overwegend groene.
  • Asperges worden, afhankelijk van dikte en schoonheid – o.a. recht, ca. 15-20 cm lang, niet hol – ingedeeld in kwaliteitsklassen. AA-formaat (20-28 mm dik) wordt gezien als de optimale asperge.

Ernie van der Kolk baas van het jaar!

Op 14 juni 2013 werd Ernie van der Kolk in het zonnetje gezet door zijn personeel. Volgens het personeel is het een fijne, vrolijke baas, die altijd in is voor een geintje. Vandaar dat hij door zijn personeel werd uitgeroepen tot baas van het jaar!

 

 

Share |